Hvordan fungerer kredittkort


Det er veldig mange som har sterke meninger om kredittkort, og hvorvidt man bør prøve dem eller holde seg unna, men hva er egentlig et kredittkort? I denne artikkelen skal vi se litt på hva kredittkort faktisk er, hvordan det fungerer og hvordan man bør bruke det smart.

Kredittkort er en type bankkort som lar deg handle på kreditt fremfor saldo. Det betyr at kortet ikke er koblet opp mot noen bankkonto, og istedenfor kan du handle for et visst beløp, og deretter få en faktura i posten.Selve kortet er kliss likt et bankkort, med unntak av at det ikke inneholder informasjon om holderen av kortet, og kan derfor ikke brukes som legitimasjon.

Man kan enten bruke bankkort hele tiden, eller kun til store kjøp. Så lenge man holder seg innenfor kredittgrensen man har på kortet har det ingen sperringer på hvor mye penger du kan bruke.

Hver gang du bruker kredittkortet legges kjøpet inn på en faktura. Her blir alle kjøpene dine samlet, og ved månedskiftet får du sendt denne fakturaen i posten (eller rett til nettbanken om du bruker e-faktura), og må dermed betale denne. Her kan du altså samle alle kjøpene dine for hele måneden, og hvis du kun bruker kredittkort er dette altså alle utgiftene dine for måneden.

Mange tror at kredittkort er dyrt, men sannheten er at man kan tjene penger på å bruke kredittkort, så lenge man gjør det smart. Det er nemlig mellom 30 og 50 rentefrie dager på kredittkortet, noe som betyr at man ikke trenger å betale renter disse dagene. Man kan altså bruke kredittkortet til å handle med, og når fakturaen kommer trenger man kun å betale det man faktisk har brukt. Det er først om man vil utsette betalingen av rentene begynner å telle, så det trenger ikke å koste deg noe som helst å bruke kredittkort. Det artige er jo at man får renter på pengene som står på bankkontoen din imens, så man teknisk sett tjener litt rentepenger ved å bruke kredittkortet.

Dersom du ikke har råd til å betale tilbake hele fakturaen med det samme er det ikke noe problem. Man kan enkelt velge en nedbetalingsplan over flere måneder, og gir deg mulighet til å fordele pengene over lang tid fremover. Dette er helt perfekt om man får en stor uforutsett utgift som må betales, som hvis bilen går i stykker. Da er det bare å betale med kredittkortet, så kan man dele avbetalingen til 6 betalinger over et halvt år. Det er jo mye bedre enn å være uten bil et halvt år mens man sparer til å kunne reparere den.

I tillegg til å være et bra betalingsmiddel er det også mange andre fordeler med kredittkort. Først og fremst er det veldig vanlig å få «cashback» når man handler i visse produkter. Dette betyr at man får igjen en viss sum av kjøpet, og fungerer praktisk sett på samme måte som rabatter. Flere steder kan man må alt fra 10 til 30 % rabatt, så det kan være penger å spare ved å betale kjøpet med kredittkortet.

Har du spørsmål eller kommentarer? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *