Hvordan tjene penger på blogging


Det blir bare mer og mer populært å blogge, og blogging er dessuten en fin måte å tjene litt ekstra penger på. Det er mange som tror at man må være på toppen av topplista med flere tusen lesere hver dag for å kunne få tjene penger, men faktum er at det fortsatt er godt mulig å tjene gode penger med kun noen få hundre lesere. Om du har mindre enn det er det fortsatt mulig å tjene litt penger, men det blir nok vanskelig å tjene nok til å ha det som en fulltidsjobb når du har mindre enn tre-fire hundre lesere hver dag.

I hovedsak er det tre måter å tjene penger på å blogge på, og disse kan du lese om i hvert sitt avsnitt nedenfor.

Affiliateannonser

Affiliateannonser foregår slik at man skriver et innlegg om et produkt, legger ved link til en nettside hvor dette produktet selges, og så får du tildelt en provisjon for hvert salg. Har du en populær blogg kan det fort blir masse penger ut av dette. For å komme i gang med affiliateannonser finnes det egne nettverk til dette, som blant annet TradeDoubler eller Netbooster Affiliate. Registrer deg hos disse to nettverkene, vent til bloggen din er godkjent, og så er du klar for å skrive innlegg med affiliateannonser.

Selve inntjeningen fungerer ved at du skriver et innlegg om for eksempel sko. Deretter lager du en link til en sko på en nettbutikk som selger sko via kontrollpanelet på TradeDoubler eller Netbooster. Derfra fungerer det slik at noen av leserne dine klikker på denne linken og kjøper disse skoene, og du får betalt en provisjon av salget, ofte så mye som 10 %. Dersom du har 50 stykker som kjøper disse skoene til 500kr hver har du faktisk tjene hele 2 500kr på dette innlegget!

Det finnes mange forskjellige affiliateprogrammer, og sko var bare et tilfeldig eksempel (men reelt). Du kan også skrive om klær, bøker, filmer, spill, badestamper eller proteinpulver, alt ettersom hvilke programmer du finner inne på Netbooster og TradeDoubler.

Dersom du skriver en fire-fem slike blogginnlegg hver måned er det faktisk en god sjanse for at noen kjøper noe via linkene dine, og dermed tjener du penger. Det genialt er at man får provisjon for hele handlekurven til leseren din, så hvis du har 10 % provisjon og leseren handler for 8 000kr får du hele 800kr på det ene salget!

PPC- og bannerannonser

PPC står for Pay Per Click, og det betyr at man legger ut reklame og får betalt ettersom hvor mange som klikker på den. Prisen for et slikt klikk kan variere stort, alt ifra noen få kroner til en femtilapp. Blant annet er det hva man skriver om som avgjør prisen på klikket, da firmaer er villige til å betalt mer for klikk til kredittkortsider enn sider om andre temaer som det er mindre penger i.

En god måte å tjene penger på PPC-annonser på er ved å bruke Google AdSense. Den fungerer slik at du legger til en kode på bloggen din, så finner den automatisk ut hva blogginnlegget ditt handler om og finner annonser som passer. Det betyr at dersom du skriver et blogginnlegg om sko så vil den automatisk finne annonser om sko og lignende. For veldig mange fungerer dette veldig bra, spesielt dersom du ikke bare blogger om et spesielt tema.

Det er også mulig å kombinere bannerannonser med affiliateannonser. Det vil si at man legger ut et affiliatebanner på bloggen din, og dersom noen klikker på dette og kjøper noe via denne nettbutikken så får du en provisjon av salget. Hvorvidt du tjener mest på affiliatebannere eller PPC-bannere avhenger av utrolig mange ting, men her på Y-Hvordan kjører vi en fin blanding av begge to. Dersom du går for affiliatebannere er det en god idé om alle leserne dine er interesserte i samme tingen, slik at banneret er interessant for alle som besøker bloggen din. Siden du kan får betalt for salg er det nemlig viktig at den interesserer leserne dine.

Selge omtaler

Mange firmaer har begynt å se på blogger som en god markedsføringskanal og har dermed begynt å ta kontakt med bloggere de ønsker skal promotere produktene deres. Mange kaller dette sponsing, men det er også mulig å skrive omtaler av produkter og samtidig få betalt for det. Dersom du har nok lesere er nemlig firmaer villig til å betale tusenvis av kroner for at du skal skrive en omtale av et produkt eller en tjeneste, så her er det penger å tjene.

Dersom du ikke har så fryktelig mange lesere er det ikke så ofte at man får forespørsler om å skrive omtaler, og derfor må man selv ta kontakt med potensielle klienter. Det du gjør da er at du skriver en e-post til firmaer du tror kunne være interessert i å betale litt for en omtale på bloggen din. Denne e-posten bør inneholde litt informasjon om hvor mange lesere du har, hvordan du har tenkt å skrive omtalen og hvor mye du skal ha for det. Det er nok mange som sier nei, men også noen som sier ja, så det er bare å sende ut mange e-poster og spørre om noen er interesserte. Det er viktig å ikke utprise seg selv, og heller ha realistiske priser. I starten kan man kanskje begynne med å få produktene gratis i bytte mot omtale, og når du får mange lesere kan du begynne å ta betalt.

Når du selger omtaler er det viktig å skrive at du faktisk får betalt for å skrive om produktet, da det faktisk er imot norske lover å ikke gjøre det. Dette gjelder selv om du kun får et produkt gratis i bytte mot en omtale.

Les mer:

Har du spørsmål eller kommentarer? Bruk kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *